Lärorik ljusstöpning

 Kvalitetstid – då ska man göra saker tillsammans!       img_1718

Jag försöker se till så J. och jag har kvalitetstid tillsammans varje helg. Då gäller det att vara påhittig och nytänkande, för det ska ju vara lite speciellt.

Efter hårt tankearbete kom jag på att vi den här helgen, under J:s enda lediga dag, kunde stöpa ljus tillsammans. Ingen av oss har gjort det tidigare. Jag har för länge sedan sett när andra har gjort det. Men J. var totalt novisen bakom spisen inom det området. Dessutom var han rödögd och dödstrött. Men ingenting får rucka på vår gemensamma kvalitetstid om jag får bestämma och det fick jag, för J. orkade inte protestera!

Jag hade inhandlat en sats stöpmassa med vekar på Panduro och läst beskrivningen. Ingen konst, tänkte jag. Men det var innan jag förstod att J. kanske inte är riktigt så intelligent som jag alltid har trott.

I min värld kan J. allting. Jag är van vid det och räknar alltid med det. Han behöver bara höra en kort kommentar från mig, så reder han ut allting. Han kan bygga hus. Han kan dra rör. Han kan laga datorer. Han kan mura öppna spisar. Han kan tvätta. Han kan laga Sjötunga Walewska, byta däck på bilen, rensa avlopp, knyta upp svåra knutar, blanda drinkar, gräva rabatter, lägga stengångar, kakla badrum, läsa och förstå svåra beskrivningar, slakta höns och så vidare i all oändlighet. Men när jag sa att vi behöver något att hänga ljusen på när vi stöper, då blev han som ett frågetecken. Och då blev jag också som ett frågetecken. Va? Förstår han inte? För mig blev det en chockerande insikt – han kan inte allting! Om det inte finns med i hans föreställningsvärld, om han inte har sett någon göra det förut eller läst om det, så kan hans hjärna så där på direkten inte lista ut vad som bör göras. Alltså var jag för första gången i vårt liv tillsammans tvungen att förklara något för honom! img_1700Och plötsligt var det inte så lätt att stöpa ljus, som jag hade räknat med.

När vi efter många om och men väl hade fått till upphängningsanordningen med hjälp av stolar, gamla trälister från källaren och korta brädbitar att hänga ljusen på, så kom nästa problem. Hur långa skulle ljusen vara? Hur mycket veke var vi tvungna att klippa till? Då var vi också tvungna att räkna med de olika brädbitarnas tjocklekar, så veken skulle räcka både till ljusens längd och runt brädbiten.

Då ballade min hjärna ur!

Skulle jag behöva räkna, som aldrig har kunnat det, medan J, som då hade fattat galoppen och kan räkna, lade ut plast på golvet? Det verkade inte riktigt rätt! Jag snurrade totalt in mig i vekar, måttband, sax och beräkningar. Det slutade med att J. med sin klara logik, fick ta över räknandet och beräknandet.

img_1701Själva ljusstöpandet var väldigt enkelt. Bara att doppa och doppa, med jämna mellanrum. Och fram växte stearinljus. Men vem hade trott att hela köket skulle bli fullt av stearin!

Stearin är värre än björnklister! Jag har stearin överallt. Grytorna, som vi värmde vatten i för att hälla i stearinkärlet, så att stearinet kom tillräckligt högt upp för att det skulle bli långa ljus, blev belagda med stearin både på utsidan och insidan. Kökslådor och skåpdörrar är prickade med stearin. Vi har stearin på spisen, på spisskrapan (som vi har försökt skrapa bort stearin med), på saxen (som vi har klippt bort stearindroppet på ljusen med), på grytlock (som legat illa till), på golvet, på strumporna… och förmodligen på en massa ställen som jag inte har upptäckt än.

Om någon frågar mig om vad som var det värsta problemet med att stöpa ljus blir mitt svar just därför –  Stearinet!

Men J:s svar blev ett helt annat när jag frågade honom:

– Du och jag! 

Så mycket till kvalitetstid tror jag inte han tyckte att det var.

Men nu har vi i alla fall stearinljus till jul! 14 stycken!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: